Cravata

   Varianta cravatei asa cum o cunoastem in zilele noastre a fost pentru prima data inventata de Jesse Langsdorf, in 1926 in New York. Pana la acea data cravatele erau croite dintr-o singura bucata de material,  lucru care ducea la uzura rapida a cravatei si care forma cute neplacute la nod.  J.L. a descoperit solutia, taind materialul de cravata in unghi de 45 de grade fata de directia de tesere si croind cravata din 3 bucati de matase in loc de una, cum se obisnuia. Orice cravata buna din zilele noastre se tese asa.
O alta caracteristica a unei cravate bune este felul cum se simte la atingere. Exista diferite feluri de a testa daca o cravata este de calitate, cum ar fii mototolirea matasii pentru a vedea daca se sifoneaza, insa aceste metode nu garanteaza niciodata faptul ca aveti de a face cu un lucru calitativ.
O alta trasatura a unei cravate bune este tehnica „self-tipping” , folosita mai mult in Italia. Prin acest procedeu varfurile ambelor capete sunt captusite cu acelasi material din care este facuta cravata:

self_tipped

Asemamator procesului self-tipping, cele mai bune cravate sunt confectionate folosind tehnica „seven fold”.  in traducere directa sunt cravatele impaturite de 7 ori, numele explicand metoda de fabricatie, care utilizeaza o cantitate mare de material; o singura bucata de material este impaturita de 7 ori in forma unei cravate, aceasta fiind realizata intr-adevar din matase 100% :

Rubinacci seven fold tie

 Pe langa cravatele din matase, mai exista si cele din lana sau tricotate:

 

knitted_wool_tie

 In Anglia exista o regula nescrisa care spune ca aceste cravate din lana nu fac parte din garderoba unui gentleman in oras, ele purtandu-se mai mult la tara, in weekend, printre studenti si profesori sau in randul artistilor, scriitorilor, etc. Se poate insa atasa o cravata din lana sau tricotata unei tinute business. Ele se pot purta negresit mai ales la costume din tweed:

grey_suit_3piece_tie_

herringbone_suit

Personal prefer oricand o cravata din lana subtire in locul unei cravate din matase din simplul motiv ca cea de matase nu ramane pe parcursul zilei cum o aranjezi dimineata, pe cand cea de lana ramane cum ai pus-o pe tine cand ai iesit din casa, aici ma refer in special la dimple:

st

wtd

De obicei cravatele din lana se aleg simple, pentru a fii mai usor de asociat cu o camasa in carouri sau in dungi. Acest lucru fiind spus insa, ele se gasesc in multe modele ca si cele din matase, inclusiv paisley. in Italia, cravatele din lana si tricotate se poarta la fel de mult ca cele din matase. Fiind confectionate din lana pura sau casmir, acest tip de cravata se poarta mai mult toamna-iarna.

Poarta corect cravata:

– nodul trebuie sa fie lipit de gulerul camasii :

lino_ieluzzi

 – singura varianta acceptata cu nodul putin lasat, este atunci cand deschizi si nasturele de la guler:

loose_tie

– varful cravatei trebuie sa atinga catarama curelei, mai jos sau mai sus este gresit:

tie_length

– nu purta cravata la maneca scurta !!! de fapt camasile cu maneca scurta nu au ce cauta in garderoba ta.

short_sleeve_tie

Fii primul care comenteaza

Introduceti numarul corespunzator * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.