Palariile Panama

De la inceputul anilor 1600, impletitul palariilor a evoluat ca o munca artizanala de-a lungul coastei ecuadoriene. Acest obicei a inceput sa ia amploare in secolele XVII si XVIII. In secolele XIX si XX au inceput sa se exporte palariile produse in Ecuador, insa inainte de a ajunge la destinatiile lor din restul Americii, Asia si Europa erau transportate in Istmul Panama, o portiune ingusta de pamant aflata intre Marea Caraibelor si Oceanul Pacific, care face legatura intre continentele America de Nord si cea de Sud; de aici si denumirea eronata „palarie Panama”, desi ea este produsa in Ecuador. Acest tip de palarie a crescut in popularitate in secolul XX cand a inceput sa fie purtata de tot mai multi oameni celebri si actori, inclusiv de presedintele T. Roosevelt in anul 1904 in vizita sa pe santierul unde se construia canalul Panama.

threequarter-Roosevelt

Carludovica palmata este o planta cu frunze in forma de evantai, cultivata in zonele muntoase ale coastei si junglei ecuatoriene. Din aceasta planta se produc paiele toquilla, o fibra naturala biodegradabila care protejeaza purtatorul de razele ultraviolete ale soarelui si din care se produc palariile Panama.

cp

Palariile din paie Panama reprezinta talentul artizanilor ecuadorieni transmis din generatie in generatie, un produs ce are astazi un prestigiu mondial, fiecare palare fiind o piesa unica, elaborata manual cu o riguroasa atentie. Impletitul palariilor de paie a fost declarat de UNESCO in anul 2012 Patrimoniu Culutral Imaterial al Umanitatii.

paja1
In Ecuador exista 2 regiuni cunoscute pentru productia de palarii:
In regiunea Cuenca – se produc palariile de calitate obisnuita, la care artizanii lucreaza 5 zile.
In regiunea Montecristi – se produc palariile de calitate semi-fina, fina, extra-fina si super-fina. Artizanii pot lucra 15 zile la o palarie semi-fina si pana la 6 luni de zile la o palarie de calitate super-fina.
Ecuador_map
In Romania, aceste superbe palarii sunt oferite de catre SC Ramsor Import-Export SRL, o microintreprindere stabilita in Bucuresti ce se ocupa cu comertul produselor provenite din Ecuador.  Ei lucreaza direct cu artizanii din Montecristi si Cuenca, Ecuador, avand astfel posibilitatea sa ofere clientilor mai multe modele de palarii Panama, in functie de preferintele si buzunarul fiecaruia. Preturile cresc direct proportional cu finetea palariei. Astfel, produsele pe care le vei gasi la SC Ramsor Import-Export SRL, sunt:
– Cuenca Panama Hat, calitate obisnuita (grade 2-3), 242 lei fara TVA;
– Montecristi Panama Hat, model Clasic (grade 13-14), 550 lei fara TVA;
– Montecristi Panama Hat, model Clasic si Fedora (grade 15-16), 880 lei fara TVA;
– Montecristi Panama Hat, model Clasic si Fedora (grade 17-18) 1100 lei fara TVA;
– palariile de caliate extra-fina sau super-fina se pot aduce numai pe comanda.
o_sm_f
 Aceste produse se pot gasi:
– in magazinul Madame Briolette din Piata Romana, Bucuresti;
– in magazinul Dion Style (magazin Victoria, etaj 2), Bucuresti;
– in magazinul Mont Blanc (Promenada Mall), Sibiu;
– in magazinul online Andes Market.
Petru alte informatii mai puteti vizita pagina oficiala de Facebook Panama Hat Romania.

Fii primul care comenteaza

Introduceti numarul corespunzator * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.