Savile Row

Savile Row este straduta din cartierul central Mayfair, Londra, faimoasa pentru cele mai bune costume pe comanda din lume. Aceasta mai este cunoscuta sub diferite denumiri ca „The Mecca of tailoring” sau „The golden mile of tailoring” si se spune ca aici a fost inventat si termenul de bespoke (pe comanda).
Discretia este pastrata la maxim dar nu e nici un secret ca unii dintre cei mai cunoscuti barbati din diferite perioade de timp si-au comandat si continua sa isi comande costumele de aici, printre acestia s-au numarat: Winston Churchill, Napoleon al III-lea, Calvin Klein, Michael Jackson, presedintele SUA Harry Truman si foarte multi altii, in special fete celebre de la Hollywood si din alte domenii.
Desi au mai existat si inainte ateliere de croitorie pe aceasta strada, in anul 1864 s-a infiintat Henry Poole si s-a autodeclarat ca fiind fondatorul Savile Row asa cum este cunoscuta in zilele noastre. Atelierul mai exista si astazi iar Henry Poole a ramas in continuare o afacere de familie inca din anul 1806 atunci cand James Poole isi desfasura activitatea in Brunswick Square. Dupa moartea acestuia activitatea mutandu-se pe Savile Row. Cu siguranta cel mai important lucru de stiut despre Henry Poole este ca ei au inventat dinner suit-ul.
In anul 1969 Nutters of Savile Row au adus un aer proaspat modului traditional de a croi costumele, modernizare ce a continuat si in anii ’90 atunci cand aici si-au inceput activitatea croitori precum Richard James, Ozwald Boateng and Timothy Everest.
Din pacate, odata cu chiriile care au inceput sa fie intr-o continua crestere si cu criticile aduse din partea lui Giorgio Armani precum ca croitorii sunt demodati (intelegeti acum de ce nu suport fashion-ul si in special designerii italieni precum Armani, D&G, etc.) in anul 2006, dintre toti croitorii, mai ramasesera 19. Croitorii au inceput sa-si exprime ingrijorarea in legatura cu acest fapt inca din anul 2005; atunci zona Savile Row a inceput sa fie inundata cu brand-uri mari de imbracaminte precum marci de jeans, tricouri si alte prostii care faceau mult mai mult profit decat croitorii in special datorita faptului ca isi produceau hainele la scara industriala in tari mai slab dezvoltate , deci la costuri minime , pe cand croitorii isi produc costumele pe loc si toata munca depusa este manuala. Astfel, s-a infiintat The Savile Row Bespoke Association, care se ocupa cu aceste probleme si face tot posibilul sa protejeze 200 de ani de traditie si valoare. O alta problema grava este ca brand-urile mari din zona care se ocupa cu comertul de imbracaminte casual si importa plasticurile lor de peste tot au avut curajul sa invoce faptul ca hainele lor vin din Savile Row, o alta dovada a faptului ca marii retaileri sunt interesati numai de profit si de a-l obtine prin orice metoda cu putinta si nu pun clientul pe primul loc.
In ciuda acestor probleme, croitorii fac tot posibilul sa se mentina tare pe pozitie iar Savile Row ramane locul de vis al oricarui barbat ce isi doreste un costum pe comanda.
Cele mai cunoscute ateliere sunt:

Henry Poole

HenryPoole

Dege & Skinner

Dege-Skinner-Savile-Row-Tailorings

Gieves & Hawkes

Gieves_and_Hawkes

Huntsman & Sons

huntsman

Norton & Sons

Norton_sons

Nutters of Savile Row

Nutters_of_Savile_Row

Ozwald Boateng

Ozwald_Boateng

Maurice Sedwell

maurice-sedwell

Fii primul care comenteaza

Introduceti numarul corespunzator * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.